Gorenjski smenj

glava_2010_copy_1

Na tradicionalno prireditvi Prešernov smenj, smo svoj kamenček v mozaik dogajanj dodali tudi pevci Gorenjskega okteta.

V nedeljo, 8. februarja, je Kranj že trinajstič zapored zaživel v času dr. Franceta Prešerna. Lepo vabljeni na Prešernov Smenj, dogodek, ki vas bo popeljal skozi Kranj, kakršen je bil v 19. stoletju.

Od leta 1846 do leta 1849 je v Kranju živel in deloval največji slovenski pesnik, dr. France Prešeren. Ker smo Kranjčani na to ponosni, smo Kranj poimenovali Prešernovo mesto, ki je postalo varuh Prešernove dediščine. Ponosni pa smo tudi na svojo zgodovino. Ste vedeli, da je bil Kranj že od 15. stoletja dalje znan kot pomembno trgovsko in sejemsko središče? Tudi v 19. stoletju, v času, ko je v Kranju živel dr. France Prešeren, je bila bistvena posebnost našega mesta tedenski sejem za žito. Kranjski sejmi so bili vedno znani daleč naokrog in so uživali velik ugled.

Prav zaradi povedanega smo se odločili, da bomo v Kranju 8. februarja slovenski kulturni praznik obeleževali s Prešernovim Smenjom. Tako bodo letos ulice Kranja že trinajsto leto zapored obarvane z nostalgijo iz Prešernovih časov ter z bogatim sejmom domače in umetnostne obrti in starin. Dogodek soustvarjamo s številnimi folklornimi skupinami in kulturnimi društvi ter zavodi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine. Zato bo kulturni program v starem mestnem jedru zelo raznolik in poln. Kakor vsako leto pa bo zajemal že tradicionalne recitacije Prešernovih pesmi, nastope pevskih zborov in folklornih skupin, predstavitev oblačil iz 19. stoletja ter starih obrti, festival lajnarjev in vožnjo s kočijami. Obiskovalce vabimo tudi, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta. Za obiskovalce prireditve bodo poskr¬beli še kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami iz Prešernovega časa, praznovanju pa se pridružujejo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati in ugodnostmi ob nakupu.

S svojim programom in ponudbo je Prešernov Smenj eden izmed najbolj prepoznanih dogodkov ob kulturnem prazniku v Sloveniji, ki v mesto privablja obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih, kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Prireditev se je leta 2008 zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske destinacije, s čimer so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Vsako leto pa prireditev obiščejo tudi najvišji predstavniki države.

Vabimo vas, da se 8. februarja pridete v Kranju in da se prepustite nostalgiji Prešernovega časa. Bogat in zanimiv program, ki bo potekal ves dan, je zagotovo dober razlog za vaš obisk.

1510521_751870568234978_7842241614995056290_npresheren

 

smnj

2

Scroll to Top