10 let Gorenjskega okteta

4. aprila je minilo 10 let od prvega nastopa Gorenjskega okteta, ko je sedmerica gostovala na koncertu Carmen Manet v dvorani Gimnazije Kranj. Sedmerici se je kmalu pridružil še osmi in po desetih letih, 18. maja, smo v isti dvorani praznovali prvo okroglo obletnico.

Program, ki ga je pripravila umetniška vodja Eva Jelenc Drozg, so sestavljale slovenske pesmi. V prvem delu je bilo slišati manj znane umetne skladbe 19. in prve polovice 20. stoletja izpod peres Gustava Ipavca, Davorina Jenka, Vasilija Mirka idr. Sledilo je pet pesmi, ki so jih za Gorenjski oktet napisali ali priredili Tine Bec, Andrej Makor ter Katarina Pustinek Rakar. Pri treh skladbah se nam je pridružila kranjska sopranistka Ernestina Jošt. Koncert smo zaključili z vsem dobro znanimi Žabami Vinka Vodopivca ter Zdravljico Ubalda Vrabca, čisto na koncu pa je zazvenel še Foersterjev Večerni Ave.

Večer smo posvetili spominu na našega basista in ustanovnega člana Boštjana Jordana, ki se je kljub neverjetni volji in želji, da bi nas lahko prišel poslušat, pred kratkim poslovil s tega sveta. Ob tej priložnosti je postal častni član Gorenjskega okteta, dobil pa je tudi priznanje za življenjsko delo Zveze kulturnih društev Kranj. Za prizadevno delo je ob 10-letnici priznanje prejel tudi oktet.

Deležni smo bili odličnega odziva občinstva, ki je do zadnjega napolnilo dvorano in nas nagradilo z močnim aplavzom ter številnimi izrazi pohvale ob prijetnem druženju po koncertu. To nam vsekakor daje mnogo zagona za nadaljnje delo in, če vprašate nas, to še zdaleč ni zadnji jubilej Gorenjskega okteta.

Scroll to Top