Festival moškega petja- Rencontres internationales de Choeurs d’hommes de la vallée de Joux, 24.-26.06.20222

Pred nami je zaključek in hkrati vrhunec letošnje sezone. Kot ena od petih povabljenih zasedb, se bomo udeležili festivala moških zasedb Rencontres internationales de choeurs d’hommes RICHVDJ 2022 v Švici.
Predstavili se bomo izključno s slovenskim programom; od želeleznega oktetovskega repertoarja, manj izvajanih skladb, do del in priredb skladateljev mlajše generacije (Barbara Grahor Vovk, Tine Bec, Andrej Makor).
Obljubimo, da bomo naredili vse, da bogato tradicijo slovenskega moškega petja predstavimo v najboljši luči!
Za nami je prvi dan festivala moškega petja Rencontres internationales de Choeurs d’hommes de la vallée de Joux.
V prepolni dvorani temperamentnega, toplega in navdušenega občinstva, se je vsaka sodelujoča skupina predstavila s cca petnajst minutnim programom.
Mogoče s kančkom presenečenja, je bila izključno slovenska glasba s katero smo se predstavili z navdušenjem sprejeta.
Nastopili smo v odlični družbi zborov In Sacris iz Bolgarije, italijanskim
Les autres choeurs Coro della SAT, baskovskim zborom iz Španije Biotz Alai Abesbatza, švicarskim La Schola de Sion in domačim zborom, Chorale du Brassus.
Odličen odziv publike in ostalih pevcev nas še dodatno obvezuje za še kanček nadgradnje našega današnjega nastopa na dveh enournih samostojnih koncertih,ki nas čakata jutri.
Smo v veselem pričakovanju, da napoči nov dan.
Dopoldan zadnjega dne festivala smo izkoristili za obisk gorske sirarne skupaj z našima odličnima vodičema Madeleine in Guillaumom, ki sta poskrbela, da je vse teklo gladko.
Ogled proizvodnje sira, skupaj z gorskim zajtrkom je bil več ko prijeten uvod v zaključni večer festivala.
Drugi dan smo izvedli dva koncerta; v protestantski cerkvi Temple du Sentier in katoliški Englise katholique du Sentier.
Vzdušje je bilo še bolj navdušujoče kot včeraj. Doživeli smo stoječe ovacije v prepolnih cerkvah. Da so šle dlake res pokonci in je srce hitreje bilo…Spomin je še vroč, tako da nam misli in srce še vedno preplavljajo močna pokoncertna čustva in vtisi.
Obakrat smo se predstavili z zaokroženim programom Življenja krog, izključno s slovenskimi skladbami.
K močno čustvenemu odzivu so zanesljivo pripomogli odlični prevodi vseh skladb, s katerimi sta oba napovedovalca poslušalce subtilno popeljala skozi program.
Posebej nas veseli da so s še posebno naklonjenostjo sprejeli skladbe mlajše generacije slovenskih skladateljev. Vsem dobro znano Naša četica koraka Janeza Bitenca v priredbi Barbare Grahor Vovk; posebej smo ponosni na skladbi napisani prav za naš oktet. Občuteno priredbo ljudske Oblaki so rdeči Andreja Makorja in subtilno uglasbitev pesmi Ferija Lainščka Breza, izpod peresa Tineta Beca.
Čaka nas še nastop združenih zborov, a o tem jutri……
Nastanjeni smo bili v prijetnem penzionu LeCroisee de Joux. Stoji ob cerkvi iz 10.stoletja, ki je ostanek opatije Lac de Joux Abbey.
Nekaj prostega časa smo namenili ogleda ene najznamenitejših opatij v Švici
Abbatiale de Romainmôtier. Začetki segajo v peto stoletje, trenutna stavba pa je bila zgrajena v 10.stoletju. Že zunanja podoba nas opozori, da so kamnine drugačne kot v Alpah. Smo bili pač v pogorju Jura. Našel se je celo čas za kavo…
Kot se za francosko govorečo pokrajino tik ob francoski meji spodobi, so nas gostitelji tudi kulinarično “crkljali”….vsekakor tudi festivalsko vino ni bilo za odmet🤭.
Pogled na Lac de Joux je bil skorajda morski. Le temperature so bile bolj znosne. Obisk sladoledarja smo zaokrožili s pesmijo.
Za zaključek smo se sodelujoči zbori predstavili s kratkim programom.
Sledil pa je višek festivala, ko je cca sto moških grl združilo moči v zbor in se s festivalskim orkestrom predstavili v nekaterih popularnih opernih zborih. Petje in zven tako velikega korpusa ima poseben čar.
Zazveneli so zbori iz Mozartove Čarobne piščali , Bellinijeva Norme, Verdijevega Rigoletta in Gounodovega Fausta, ki so izvabili
huronsko navdušenje nabito polne dvorane.
Druženje, prepevanje in sklepanje novih poznanstev ob kulinaričnem razvajanu se je, kot se spodobi😉,nadaljevalo pozno v noč.
Festival, predvsem pa ljudje odprtega srca in duha nam bodo za vedno ostali v prelepem spominu..
Lepšega zaključka sezone si skoraj ne bi mogli želeti.
Prav posebej bi se pevci G8 radi iskreno zahvalili naši umetniški vodji Evi Jelenc Drozg za vztajno, požrtvovalno, potrpežljivo in strokovno delo v zadnji treh letih, četudi je corono globoko posegla v naše delovanje. Plod predanega dela celotne ekipe je naše petje, ki ga je Eva dvignila na precej višji nivo.
Še enkrat res velika in iskrena hvala; pa da skupaj nadgradimo narejeno v prihodnje.
+15
Oglej si vpoglede in oglase
Promoviraj objavo
4646
2 komentarja
6 delitev
Všeč mi je
Komentiraj
Deli z drugimi
Scroll to Top